Ανέκαθεν μου άρεσαν οι γίγαντες, η ώρα όμως που κάνουν να ψηθούν τις περισσότερες φορές με απέτρεπε από το να τους φτιάχνω, γιατί ήμουν πάντα πολύ πιεσμένη χρονικά με τις τόσες υποχρεώσεις. Έτσι έψαξα να δω μήπως υπάρχει κάποια συνταγή με γίγαντες στη χύτρα ταχύτητας που να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον ώστε να τη δοκιμάσω και, φυσικά, τη βρήκα από τον μοναδικό Άκη Πετρετζίκη, την πείραξα λίγο όπως πάντα για να ταιριάζει στα γούστα μας και σου την παρουσιάζω! 😊
Υλικά:
500γρ. γίγαντες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 ματσάκι σέλινο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. λευκό κρασί
1 κύβο κότας
2 φύλλα δάφνης
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
700 γρ. νερό
αλάτι
πιπέρι
Προετοιμασία:
Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε αλατόνερο για 12 ώρες.
Βάζουμε τη χύτρα στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσουν.
Προσθέτουμε το σέλινο και τον πελτέ και σοτάρουμε.
Ρίχνουμε το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τον κύβο κότας, τα δαφνόφυλλα, τη ντομάτα κονκασέ και το νερό.
Σουρώνουμε τους γίγαντες, τους ξεπλένουμε και τους ρίχνουμε και αυτούς στη χύτρα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, κλείνουμε το καπάκι και ετοιμάζουμε τη χύτρα να μαγειρέψει τα όσπρια σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (στη δικιά μου γυρνάω μία βαλβίδα ώστε να μη βγάζει ατμούς).
Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.
Όταν περάσουν τα 45 λεπτά, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τη χύτρα όπως είναι να αποσυμπιεστεί μόνη της (η δικιά μου κάνει 20 λεπτά).
Όταν αποσυμπιεστεί, την ανοίγουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Πηγή: Η συνταγή είναι μία παραλλαγή αυτής της συνταγής https://akispetretzikis.com/recipe/4554/gigantes-sth-chytra
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου